Regel 10


Lodtrækning og opgiverkast

10:1 Før spillets begyndelse trækkes lod mellem de to hold (se 17:4), og opgiverkastet tages af det hold, der har vundet lodtrækningen og valgt at sætte bolden i spil.

Modspillerne har ret til at vælge banehalvdel. Hvis vinderen af lodtrækningen foretrækker at vælge banehalvdel, skal modspillernes hold udføre opgiverkastet.

Holdene skifter banehalvdel før 2. halvleg begynder.

Opgiverkastet ved 2. halvlegs begyndelse tages af det hold, som ikke udførte opgiverkast i 1. halvleg.

Der skal gennemføres en ny lodtrækning før en forlængelse, og alle ovenstående bestemmelser i denne regel (10:1) gælder også for forlængelser.

10:2 Efter en målscoring genoptages spillet med et opgiverkast, udført af det hold mod hvilket, der blev scoret (undtagen 9:2, 2. afsnit).

10:3 Opgiverkast skal foretages fra midten af spillepladsen (med en sidelæns tolerance på omkring 1,5 m) i fri retning og senest 3 sekunder efter dommerens signal (13:1a, 15:7, 3. afsnit).
Den spiller, der udfører opgiverkastet, skal mindst have en fod på midterlinjen og den anden fod enten på eller bag denne linje (15:6) og forblive i denne position, indtil bolden har forladt hans hånd (13:1a, 15:7, 3. afsnit, se også fortolkning 5).

Kasterens medspillere må ikke overskride midterlinjen, før der er fløjtet (15:6).

10:4 Ved et opgiverkast ved starten af en halvleg (også af forlængelsernes halvlege) skal alle spillere opholde sig på egenbanehalvdel.
Ved opgiverkast efter en målscoring har kasterens modspillere lov til at befinde sig på begge banehalvdele.
I begge tilfælde må ingen modspiller ved opgiverkast være den udførende kaster nærmere end 3 m (15:4, 15:9, 8.7c).